keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Mustamaalausta ja kuvanveistoa: Lavastemaalari Heli Luukkanen kertoo työstään

Lavastemaalari Heli Luukkanen on se henkilö, joka maalasi The Addams Familyn perheen mustanpuhuvan goottikodin ja loihti visuaalisesti vaikuttavan Fannyn ja Alexanderin lavasteiden pinnat. Lavastemaalari osaa muuttaa vanerin marmoriksi ja veistää polyuretaanista metrien kokoisen sfinksin.
- Teatterityö on aina innostanut minua. Se kulkee varmaan vähän perheessä. Isovaarini oli näyttelijä ja teatterinjohtaja ja isomummoni kuiskaaja-järjestäjä. Se tie varmaan vei minut ensin mukaan Tampereen Teatterin Virgon maalausporukkaan ja nyt Tampereen Työväen Teatteriin. Se, ja ainainen kiinnostukseni kuvataiteisiin. Saan työssäni yhdistää nämä molemmat elementit.




Työtavat oppii tekemällä
Heli työskentelee lavastamossa, jossa tekee kaikkea pintakäsitellyyn liittyvää. Hän on mukana eri tuotannoissa alusta alkaen pohtimassa lavastussuunnittelijan, ohjaajan ja muun työryhmän kanssa miten lavasteet saadaan näyttämään siltä, miltä niiden halutaan näyttävän. Hänen konkreettinen työnsä alkaa, kun lavastamon puu- ja metallipuoli on saanut lavastuselementtien kehikot ja rungot valmiiksi. Lavastemaalarin työ on kaikkea maalauksesta kuvanveistoon.
- Minä mustamaalaan eli vedän kulissien taustoja mustiksi, etteivät ne heijasta valoa. Teen myös tapetointia, marmorointia ja ootrausta eli käsittelen pinnat puun näköiseksi. Välillä teen taas ihan maalausta eli maalaan lavasteita halutun näköiseksi. Kuvanveistokin kuuluu minun toimenkuvaani. Ihan kaikkea laidasta laitaan, kertoo Heli. Työ on aikalailla siis samaa kuin kuvataitelijankin työ välillä, mutta materiaalit vain eivät ole niitä samoja, joita taidemuseoissa tavataan nähdä. Veistoksetkin tehdään yleisimmin polyuretaanista.

Sfinksi on hahmollaan. 




Valmis sfinksi. Tämän kyydissä tuotiin Liz eli Maria Lund näyttämölle Liz-musikaalissa, jossa näytettiin kohtaus elokuvan Kleopatra kohtauksesta.

Lavastemaalari toteuttaa lavastussuunnittelijan tekemää suunnitelmaa. Joskus eteen tulee myös toiveita, jotka edellyttävät uuden työtavan opettelemista. 
- Olin aika hiljattain tullut taloon eikä kukaan vielä tiennyt mitä osaan. Kerran Fannyn ja Alexanderin palaverissa lavastussuunnittelija Hannu Lindholm sanoi, että nämä elementit tulisi marmoroida ja kysyi, että onnistuuko. Siihen minä sanoin itsevarmana, että onnistuu, vaikka en oikeasti tiennyt miten se tehdään. Ja näin se toimii: Selvitellään mitä tarvitaan ja sitten vain opetellaan. Ei näihin työtapoihin ole ollut koulutusta eikä teatterista löytynyt opetttajaakaan. Ja ihan hyvin onnistui Fannyn ja Alexanderin lavasteiden maalauskin, nauraa Heli. 
- On ollut hienoa opetella tekeminen työn kautta. Olen saanut haasteita, ja niitä työhöni kaipaankin. Suuritöisimpiä ovat olleet juuri Lindholmin suunnittelema Fanny ja Alexander ja sen lisäksi Teppo Järvisen suunnittelema The Addams Family. Siihen oli olemassa valmis malli, mutta sain aika vapaat kädet.


Lavastussuunnittelija Hannu Lindholmin visiot toteutuivat näytelmän Fanny ja Alexander lavasteissa.






Heli työssään. Tässä valmistuu Fanny ja Alexander-näytelmän pastorin kivinen koti.




     Heli on päässyt marmoroinnin opittuaan käyttämään tekniikkaa useasti. Tässä osa Teppo Järvisen suunnitteleman Evita-musikaalin lavastusta. 




The Addams Familyn koti tehtiin toteutettiin maalaamalla taustafondiin. 






Näin kolmiulotteinen näkymä siitä syntyi! Lavastuksen suunnitteli Teppo Järvinen.

Miten lavastemaalarin työ lomittuu tuotannon ja sen lavastuksen tekemiseen?
- Olen mukana mallipalavereissa ja raamipalavereissa. Heti kun saan jotain valmista puu- tai metallipuolelta alan tekemään maalaustyötäni heti, etteivät hommat kasaudu.

Haastavinta työssä on aikataulu. Lavasteiden aikataulua säätelee tuotannon normaali aikataulu. Se, milloin lavastusten tulee olla valmiina on kiinni harjoitusten etenemisestä ja työryhmän toiveista.
- Haluaisin joskus hioa jotakin enemmän. Olisi hienoa, jos aikaa olisi niin paljon, että kokisin pystyneeni antamaan kaikkeni. Mutta työt on vain pakko päästää käsistään ja luottaa että jos ne kelpaavat lavastussuunnittelijalle ja ohjaajalle, ne ovat riittävän hyvät, sanoo Heli. 

- Niin kiire ei vielä ole ollut, että näyttämölle olisi jouduttu laittamaan märkiä lavaste-elementtejä. Ensi-iltojen alla käymme aamuisin ennen harjoituksia maalailemassa lavasteita. Täytyy vain katsoa, että kello on sen verran paljon että kuivumisaikaa on tarpeeksi niin, ettei kukaan näyttelijä tai näyttämömies sotke vaatteittaan.
Kun Heliltä kysyy, mikä on työssä parasta, hän nauraa, että tässä täytyy käyttää kliseetä.
- Ei ole kahta samanlaista päivää. Työ on ihanan vaihtelevaa.

Hyvä lavastemaalari on Helin mukaan luonteeltaan päättäväinen ja luottaa itseensä.
- Jos liikaa epäilee itseään, niin kyllä työhön saa kulumaan aikaa.  Täytyy luottaa siihen, että oma ammattitaito riittää.






Helin omakuva epookkiasussa.

Oma kuvataidenäyttely valmistui tänä vuonna työn lomassa
Kun Helin kahdeksantuntinen työpäivä on ohi, hän heittäytyy oman taiteensa pariin. Hänellä oli helmikuussa Galleria Koppelossa Tampereella pitkästä aikaa helmikuussa näyttely. Edellisestä oli aikaa jo kolmetoista vuotta.
- Vaikka minulla ei ole ollut näyttelyä, maalailen vapaa-ajallani koko ajan. Yksi käyttämistäni tekniikoista on akryylilevytekniikka, jonka löysin sattumalta kuutisen vuotta sitten. Innostuin siitä valtavasti. Toteutin monet näyttelyn töistäni sillä tekniikalla. Mutta toki käytän muitakin työtapoja. Maalaan muun muassa ihan perinteisesti kankaalle.

- Saan kuvataiteessa innoitukseni pop-taiteeta. Sen yksinkertaisesta ja värikkäästä tyylistä.

 Helin näyttelyn tunnuskuvanakin toimineet muffinssit.









Holiday-teos vie ajatukset kohti kesää.

Mitä työn alla juuri nyt?
Heli työskentelee tällä hetkellä syksyn ensi-iltojen parissa. Työn alla on näytelmien Taivaslaulu, Pikavoitto, Viimeinen Pasodoble, Maaninkavaara, Risa ja Räsä sekä musikaalin Desirée lavasteet. Pian hän aloittaa myös Kohtalon tangon lavasteiden teon. Vaikka osa mainituista näytelmistä on nyt harjoitustauolla, lavastamossa työskennellään monen lavastuksen parissa yhtä aikaisesti.


Pähkinänkuoressa
Heli Luukkanen, lavastemaalari
Syntynyt Tamperella 1978
Perhe Naimisissa, yksi lapsi
Opinnot Valmistunut kuvataiteilijaksi TAMK:sta 2002
Työhistoria Työskennellyt TTT:ssä vuodesta 2002 ensin lavastamossa harjoittelijana, sitten tarpeistonvalmistuksessa ja nykyään toimii lavastemaalarina
Taide Viimeisin kuvataidenäyttely Galleria Koppelossa helmikuussa 2015
Innostuu taiteesta, musiikista, elokuvista, matkustamisesta ja kissavideoista
Vapaa-aika Löydän aina kaikenlaista tekemistä eikä muista koska olisi viimeksi ollut tylsistynyt. Enimmäkseen maalaan ja hengailen perheen kanssa.

Tutustu Helin taiteeseen kotisivuilla heliluukkanen.weebly.com
Seuraa Instagramissa @artworkbyheli





Helin maalauksia näkee juuri nyt muun muassa Evita-musikaalissa, josta yllä oleva kuva.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti