perjantai 27. helmikuuta 2015

Uusi teatteritalo täyttää 30 vuotta

Kalevalanpäivänä 28.2.1985 Tampereen Työväen Teatterin hallituksen puheenjohtaja Unto Kanerva sai kaupunginjohtaja Pekka Paavolalta avaimet uuteen teatteritaloon. Sen oli suunnitellut arkkitehtipariskunta Marjatta ja Martti Jaatinen. Talo edusti aikansa uusinta teatteritekniikkaa ja sitä käytiin ihastelemassa aina Yhdysvaltoja ja Japania myöten.

Teatteri juhlii uuden talon juhlaa syksyllä Kari Heiskasen näytelmän Halusta ja rakkaudesta ensi-illassa 17.9.

Teatteritalo rakennettiin saksalaisen arkkitehtuuriperinteen mukaisesti niin, että kolmannes oli yleisötiloja ja loput teatterin teknisiä ja henkilökunnan tiloja. 

Lavastamo muutti uusiin tiloihin jossa oli valoisaa ja tilavaa. Kuvassa näkyvä auto on ajettu sisään Papinkadulta. Lavastamon kautta auton saisi ajettua aina näyttämölle asti. Ja on sieltä tuotu näyttämölle hevonenkin.



Vanha harjoitussali Kosti Elo -sali mahdollisti näytelmän harjoittelemisen eri tiloissa. Kuvassa menossa kohtaus näytelmästä Hentomielinen Hilarius, joka sai ensi-iltansa lokakuussa 1985 Suurella näyttämöllä.

Henkilökunnan ruokala Katiska on talon sydän ja henkilökunnan hengähdyspaikka. Ei ole sekään enää ihan tässä asussaan.

Puvuston uudet tilat näyttivät jo valmiiksi täydeltä.

Neuvonta on henkilökunnan sisäänkäynnissä. Se on ollut aikanaan todella moderni.

Katsomon rytmikäs penkkirivi. Näyttelijä Sylvi Salonen veti tuoli-kampanjaa, jossa kerättiin lahjoituksia uudelle rakennukselle. Lahjoittaja sai nimensä tuolin selkämyksen kullanväriseen laattaan. Vuonna 2013 katsojapaikkoja lisättiin sivu- ja taka-aitioilla. Nykyään katsomossa on 816 paikkaa.










Lämpiö näyttää tänään ihan erilaiselta. Vanhoja tuoleja löytyy kyllä edelleen lämpiön ensimmäisestä kerroksesta. Tiloja on ajanmukaistettu pitkin matkaa. Viimeksi niitä ajanmukaistettiin kesällä 2015 tehdyssä remontissa, jossa muun muassa lisättiin ravintolan tarjoilupisteitä.

Uutta teatteritaloa oli koekäytetty tammikuussa 1985 Simo Ojasen kirjoittamalla lastennäytelmällä Pelle Hermannin ryöstö. Virallisia avajaisia vietetttiin koko viikon kestävillä avajasiviikoilla syyskuussa 1985. Viikko alkoi Eppu Normaalin ja Popedan rock-konsertilla 23.9. ja loppuviikon esitettiin vihkiäisnäytelmää, joka oli Arto Seppälän sovitus Lauri Viidan Moreenista. Viikko huipentui avajaisjuhlallisuuksiin Moreenin juhlanäytännöissä perjantaina ja lauantaina.
Uusi katsomo toi mukanaan yli 700 uutta katsojapaikkaa. Katsojamäärä nousi ensimmäisellä näytäntökaudella 169 430 katsojaan, mikä oli 20 000 enemmän kuin edellisvuonna.

 Kuva näytelmästä Moreeni. Kuvassa Maija-Liisa Majanlahti, Veikko Sinisalo ja Ahti Jokinen.







 Kuva näytelmästä Moreeni. 

Kaikkien aikojen katsotuin teos Suurella näyttämöllä ja samalla TTT:ssä on Riku Suokkaan ja Heikki Syrjän manserock-musikaali Vuonna 85, jonka näki kaikkiaan 295 077 katsojaa 413 esityksessä vuosien 2006-2013 välillä. Vuonna 85 on edelleen Suomen katsotuin kotimainen musikaalikantaesitys.


Rakennusvaiheessaan teatterikortteli näytti tältä.



Valmis talo iltavalaistuksessaan. Ulospäin talo näyttää pitkälti edelleen samalta. Viime vuonna valmistui vielä yksi uusi kerros kuvassa vasemmalla näkyvän matalamman talon osan päälle. Sinne saatiin uusi harjoitussali Suuren näyttämön mittakaavassa ja työtiloja. 

2 kommenttia:

  1. Olisko teatteritalosta saatavilla kerroksista pohjapiirustukset? Olisi mielenkiintoista nähdä miten eri tilat sijoittuvat rakennuksessa.

    VastaaPoista
  2. Varmaankin löytyy. Palaan tähän ensi viikon aikana. - tiedottaja Sari Andersson

    VastaaPoista